طلاق توافقی یکی از انواع طلاق های بائن (بدون حق رجعت مرد) است. همانطور که از نامش پیداست در طلاق توافقی، زوجین در مورد طلاق توافق دارند و باید فقط در مورد مسایل مربوط به طلاق از جمله مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و … تصمیماتی را اتخاذ کنند. بنابراین شرایط طلاق توافقی کاملا به زوجین و توافقات آن دو بستگی دارد. در این نوع از طلاق بدلیل اختلافات کمتر زوجین ، روند طلاق سریعتر و مشکلات در پرونده طلاق کمتر خواهد بود. زیرا زوجین در مورد مسایل مالی و دیگر مسایل پراهمیت در طلاق، توافق نظر دارند و دادگاه نیز نظر و تصمیم آنها را معتبر میشمارد. بنابراین یکی از ساده ترین و متداول ترین انواع طلاق، طلاق توافقی میباشد. در صورتی که نیاز به مشاوره در خصوص طلاق توافقی دارید، موسسه حقوقی رامش در کنار شماست.
مراحل طلاق توافقی از ابتدا تا انتها
زمانیکه زوجین تصمیم به طلاق توافقی گرفتند باید مراحل زیر را طی کنند:
- ابتدا باید یکی از زوجین و یا هردوی آنها با مراجعه به سایت ثنا در این سامانه ثبت نام کنند.
- سپس باید به سامانه تصمیم بهزیستی مراجعه و ثبت نام کنند. بعد از تعیین نوبت از طریق این سامانه، به مراکز مشاوره ارجاع داده خواهند شد.
در صورت سازش بین زوجین، پرونده بایگانی میشود و در صورت عدم سازش جهت ادامه روند پرونده طلاق توافقی به دفاتر خدمات قضایی ارجاع داده میشوند.
در صورت عدم تمایل به شرکت در جلسات مشاوره، میتوانید با انتخاب ما به عنوان وکیل طلاق توافقی خود، این مراحل را برای شما بدون نیاز به حضورتان به پایان برسانیم.
- حال باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و دادخواست طلاق توافقی ثبت شود. تا پرونده به یکی از شعب دادگاه خانواده ارجاع داده شود.
- حضور در جلسات دادگاه در روزهای تعیین شده (که از طریق سامانه ثنا به اطلاع شما خواهد رسید) و دریافت گواهی عدم سازش از قاضی پرونده ( رای طلاق)
- مراجعه به دفاتر طلاق برای ثبت رای طلاق و جاری شدن صیغه طلاق
برای اقدام به طلاق توافقی چه مدارکی نیاز داریم؟
از آنجایی که طلاق یکی از انواع دعاوی حقوقی است و نیاز به ثبت دارد بنابراین نیاز به مدارک شناسایی و … می شود که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
- شناسنامه زوجین
- کارت ملی زوجین
- سند ازدواج
- گواهی عدم امکان سازش ( رای طلاق)
- متن توافقنامه
در صورتی که برای انجام طلاق توافقی، وکیل اختیار کرده اید و یا زن از مرد وکالت طلاق دارد، آن را نیز باید ارائه بدهد.
زوجین در طلاق توافقی چه مسائلی را باید مد نظر قرار بدهند؟
زوجین برای درخواست طلاق توافقی باید یک سری موارد را مد نظر قرار دهند مانند: مهریه، جهیزیه، نفقه، حضانت فرزندان و … در ادامه به این موارد پرداخته ایم:
مهریه در طلاق توافقی
مهریه عبارت است از مالی که در هنگام عقد اسلامی به میزان مورد توافق طرفین، مرد موظف به پرداخت آن به زن میشود. اما چون طلاق توافقی از نوع طلاق خلعی (از انواع طلاق بائن ) میباشد، پس برای انجام طلاق ، زن و یا زوجه حتماً باید مقداری از آن را مورد بذل قرار بدهد و مابقی آن و نحوه پرداخت هم نیز طبق توافق زوج و زوجه، مکتوب شود. البته اگر مرد بخواهد مهریه را بصورت کامل بپردازد، هیچ مانعی وجود ندارد.
نفقه
نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.( ماده 1107 قانون مدنی). البته چون طلاق توافقی از نوع طلاق بائن است یعنی مرد حق بازگشت به همسر خود را نخواهد داشت، پس الزامی به پرداخت نفقه ندارد. اما باز هم اگر برروی پرداخت کل نفقه و یا مبلغی از آن و یا بخشش نفقه ( مربوط به سالهای گذشته که زن از مرد تمکین کرده است) توافق داشته باشند، باید در توافق نامه طلاق ذکر شود.
بعد از رسمی کردن طلاق هم زن میتواند ادعای نفقه سال های گذشته را داشته باشد. اما همانطور که قبلاً اشاره کردیم، اساس طلاق توافقی، سازش کردن در مورد شرایط طلاق می باشد پس بهتر است در مورد این موضوع هم قبل از اقدام به طلاق توافقات لازم را داشته باشند تا روند انجام طلاق توافقی طولانی نشود.
جهیزیه
عودت جهیزیه نیز یکی از مواردی است که زوجین باید در طلاق توافقی در مورد آن به توافق برسند. بر طبق قانون تهیهی جهیزیه و وسایل مایحتاج زندگی بر عهدهی مرد می باشد اما بر طبق عرف در بیشتر مناطق کشور، زن جهیزیه را تهیه میکند. بنابراین هر کدام از زوجین یا میتوانند در مورد آن توافق کنند و یا بر طبق فاکتورهای خرید خود، تقاضای استرداد جهیزیه را داشته باشند.
اجرات المثل
اجرت المثل یعنی مالی که زوجه در ازدواج با مرد در مقابل انجام عملی که شرعاً و قانوناً مکلف به انجام آن نیست و به درخواست مرد آن کارها را انجام میدهد و محق دریافت آن می باشد. (مانند کار خانه و آشپزی کردن ) در این مورد نیز کاملاً بر اساس توافق زوجین در مبلغ و نحوهی پرداخت و یا حتی بخشیدن آن عمل میشود که باید در توافق نامه طلاق ذکر گردد.
حضانت و ملاقات فرزندان
بطور کلی در قانون ایران، حضانت و نگهداری فرزند تا سن 7سالگی برعهدهی مادر است و پس از آن تا سن بلوغ برعهدهی پدر میباشد.(سن بلوغ برای دختران 9سالگی و برای پسران تا 15 سالگی)
بعد از بلوغ فرزند، دادگاه براساس مصلحت و خواسته فرزند اقدام میکند. البته باز هم توافق مکتوب زوجین دارای اعتبار برای دادگاه میباشد. در هرصورت حق ملاقات فرزند برای زوج و یا زوجه دیگر به هیچ وجه ملغی نمیشود و فقط میتوانند در مورد زمان آن توافق کنند.
نفقه فرزندان
نفقه فرزند بصورت قانونی بر عهده پدر میباشد. مخارج و نفقه فرزند پسر تا هجده سالگی مگر در حال ادامه تحصیل باشد و فرزند دختر تا زمان ازدواج فرزند بر عهده پدر است. البته بازهم زوجین میتوانند در این مورد توافق کنند فقط باید حتماً مکتوب شود.
طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟
از آنجایی که طلاق توافقی بر اساس توافق زوجین هست و اگر زوجین قبل از اقدام به طلاق توافقی در مورد کلیه مسائل مطرح شده در طلاق، توافق و سازش را داشته باشند قطعاً فرایند طلاق توافقی زمان کمتری خواهد داشت. اما بطور کلی از زمان ثبت نام در سامانه معمولاً حدود 45 روز تا دو ماه برای تعیین نوبت مشاوره و نیز چندین جلسه مشاوره و همچنین حضور در چندین جلسه دادگاهی نیاز هست. بعد از صدور گواهی عدم سازش، زوجین سه ماه برای ثبت رای در دفاتر طلاق فرصت دارند.
مزایای اختیار کردن وکیل در طلاق توافقی
اگر زوجین برای اقدام به طلاق توافقی، وکیل اختیار کنند مسلماً با توجه به دانش و مهارت وکیل، نیاز به زمان بسیار کمتری خواهند داشت و در صورت عدم تمایل زوجین به شرکت در جلسات مشاوره، وکیل می تواند با تکیه بر تخصص خود این مسئله را حل کند و در نتیجه روند پرونده طلاق بسیار کوتاه تر خواهد شد.
بطور کلی
طلاق توافقی برای زوجینی که با هم اختلافات کمتری دارند و میخواهند به صورت صلحآمیز و بدون کشمکش فردی و ایجاد تنش بیشتر، این مسئله را حل کنند، مناسب است. به عنوان مثال، زوجینی که اختلافاتشان فقط در مورد مسائل مالی و اقتصادی است، میتوانند با توافق خود به طلاق برسند و از این طریق از کشمکشهای طولانی و دشواریهایی که طلاق به همراه دارد، جلوگیری کنند. در صورت نیاز به یک وکیل متبحر در امر طلاق توافقی، حتماً با ما در تماس باشید تیم حقوقی رامش در اسرع وقت به امور شما رسیدگی خواهد کرد.